design selv rutine tjeklister

Hjælp til at designe din egen rutine tjekliste

Hjælp til at designe din egen rutine tjekliste

Kom i gang med kreative og effektive rutiner

Hos Forældrebutikken har vi skabt et design-selv program, der gør det nemt og sjovt at lave dine egne tjeklister. Men hvordan kommer man egentlig i gang? Hvilke punkter skal med, og hvordan strukturerer man dem bedst, så de giver mening for børnene? Bare rolig – vi har masser af inspiration og konkrete eksempler klar til dig.

Når du laver dine egne tjeklister, åbner du op for en verden af muligheder for at gøre hverdagen nemmere. Her er nogle idéer til, hvordan du kan sammensætte rutiner, der passer til netop din familie. Fra morgenritualer til eftermiddagen og sengetid, kan du skabe strukturer, der hjælper både dig og dine børn med at komme godt igennem faste rutiner.

Sådan kommer du i gang 

At komme i gang med at bygge en tjekliste behøver ikke være kompliceret. Start med at tænke på de specifikke trin, dit barn skal igennem i rutinen, f.eks. inden I skal ud ad døren om morgenen. Dette kunne inkludere ting som at stå op, klæde sig på, spise morgenmad, børste tænder og pakke skoletasken. Ved at bryde morgenen ned i klare og overskuelige trin, gør du det nemmere for dit barn at følge rutinen selvstændigt. 

Det er muligt at ændre teksten til piktogrammerne og skrive en personlig titel, der passer til dit barn. For eksempel kan du ændre "Børste tænder" til "Børste bisser" eller noget andet, der motiverer dit barn. Denne fleksibilitet sikrer, at tjeklisten bliver så relevant og engagerende som muligt for dit barn.

Hvis du ønsker et fleksibelt felt, hvor du kan bruge et fysisk piktogram, skal du blot efterlade feltet tomt. Når du er færdig med at designe, bestiller du det bare, og så sender vi det færdige resultat til dig.

For nemhedens skyld tager vi udgangspunkt i vores tidligere rutinetjeklister, de er nemlig nøje sammensat til at passe de fleste familier. Det er også muligt at lave rutine tjeklister med fleksible tjeklister og piktogrammer, der skal man dog være opmærksom på at de fleksible tjeklister kun findes i størrelserne 4 låger og 7 låger. 

 

Godmorgen rutiner med 5 låger består af følgende trin:

 1. Toiletbesøg
 2. Spise morgenmad
 3. Tage tøj på 
 4. Ordne hår 
 5. Børste tænder

Det er muligt at vælge piktogrammer ud fra køn, hvis det er relevant. I de to tjeklister har vi henholdsvis valgt lyserødt tøj og hårbørste til pigetemaet, og de samme piktogrammer er valgt til drengtemaet, bare i blåt.

 

Godmorgen rutine med 6 låger består af følgende piktogrammer:

 1. Toiletbesøg
 2. Vaske sig og ordne hår
 3. Børste tænder
 4. Tage tøj på
 5. Spise morgenmad
 6. Pakke taske

Forskellen på morgenrutinen med 5 låger og den med 6 låger er, at den lille har færre trin til personlig hygiejne, mens den store indeholder også et trin med at pakke taske. Man kan tænke det sådan, at den lille er enten til mindre børn, der ikke kan så meget selv endnu, eller for børn der ikke har brug for helt så udførlige instrukser, mens den store er designet til lidt større børn, der kan tage ejerskab og udføre flere af trinene selv.

 

Klar til at tage afsted med 6 låger indeholder:

 1. Pakke taske
 2. Overtøj på
 3. Sko på
 4. Cykelhjelm
 5. Tag din taske
 6. Afsted

Klar til at tage afsted er tænkt som en huskeliste, der kan bruges, når morgenens rutiner er overstået, og barnet er på vej ud af døren. Det kan nemlig være svært at huske alle delelementer på vej ud af døren, og med en tjekliste, der lige ridser de vigtigste ting op, kan barnet selv sørge for at få det hele med.

Velkommen hjem med 5 låger, er sammensat til et større skolebarn. Rutinen består af: 

 1. Overtøj og sko på plads
 2. Skoletasken på plads
 3. Madpakke og drikkedunk i køkkenet
 4. Snacks og hygge
 5. Lektier/læse

Når barnet kommer hjem fra skole, kan det også være rart at få visualiseret, hvad der skal ske. For når barnet kommer træt hjem, kan en fast rutine skabe tryghed og en måde at geare ned på efter en lang dag.

Velkommen hjem med 4 låger, er sammensat til et mindre skolebarn. Rutinen består af:

 1. Overtøj og sko på plads
 2. Skoletaske på plads
 3. Madpakke og drikkedunk i køkkenet
 4. Snacks og hygge

Her gælder det samme som 'Velkommen hjem' med 5 låger. Tjeklisten med 4 låger har bare ikke lektier med.

 

 1.  Tage nattøj på
 2. Børste tænder
 3. Toiletbesøg
 4. Puttetid

Det er ikke altid helt nemt at få et barn til at gå i seng. Men ved at skabe en fast rutine for, hvordan vi kommer ind i sengen, kan det afhjælpe en del frustrationer. Tilføj eventuelt nogle mere personlige detaljer til jeres godnatrutine, som at finde bamse, læse en godnathistorie eller lytte til musik.

Godnat med 4 låger kan ligesom de tidligere rutiner tilpasses barnets køn, og om det er mor eller far, der putter, hvis det er relevant for jeres tjekliste.

Husk, at vores forslag til rutiner blot er til inspiration. Du kan nemt tilføje personlige detaljer til din tjekliste, såsom dit barns yndlingsbamse eller deres foretrukne læsebog, for at gøre den ekstra speciel og relevant.

Du behøver heller ikke at bruge vores design-selv program for at lave dine tjeklister. Du kan også sammensætte en fleksibel tjekliste ved at bruge fysiske piktogrammer, som du nemt kan tilpasse efter behov.

Uanset hvilken metode du vælger, er målet at skabe en tjekliste, der hjælper dit barn med at forstå og tage del i de daglige rutiner, så hverdagen bliver lettere og sjovere for hele familien.

God fornøjelse med at designe jeres personlige tjeklister!

Produkter i artikel