Sundhedsstyrelsens anbefalinger og vores tips
I 2023 udgav Sundhedsstyrelsen deres første officielle anbefalinger om skærmbrug. Hos Forældrebutikken ønsker vi at fremme fysisk tilstedeværelse og nærvær væk fra skærmene. I dette blogindlæg kan du derfor læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og hvordan du kan bruge Forældrebutikkens produkter til at holde styr på jeres skærmtid.
For mange fylder skærme mere og mere i dagligdagen. Sundhedsstyrelsen sætter med fokus på, at skærme og sociale medier kan have en negativ indvirkning på vores fysiske og mentale trivsel. Derfor er det vigtigt, at være bevidst om sine skærmvaner, både for vores egen skyld og for vores børns.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er opdelt i to målgrupper: En for børn, unge og voksne, og en for familier med hjemmeboende børn.
For børn, unge og voksne handler anbefalingerne om, at man skal være opmærksom på sin skærmtid, undgå skærme inden sengetid, sørge for at være fysisk aktiv og være opmærksom på, hvordan sociale medier og brug af skærm påvirker ens trivsel.
For familier med hjemmeboende børn lyder de fire ekstra anbefalinger:
- Børn under to år bør ikke bruge skærm uden aktivt samvær med en voksen
- Begræns brug af skærm, når du er sammen med dit barn
- Vis interesse for dit barns digitale liv
- Lav aftaler om skærmbrug i familien, som gælder både barn og voksen.
Hvordan Forældrebutikken kan inspirere til aktiviteter og begrænse skærmtid
Hjælp til at holde styr på skærmtid
Hos Forældrebutikken ved vi godt, at det kan være svært helt at undgå skærme i hverdagen. Derfor har vi udviklet nogle produkter, der kan hjælpe med at holde overblik over jeres skærmforbrug.
Den visuelle timer er et visuelt redskab, der giver dit barn en konkret, visuel tidsforståelse for skærmtid. Timeren kan indstilles til den ønskede skærmtid, og barnet kan nemt følge med i, hvor lang tid, der er tilbage, indtil tiden er gået. Det skaber en visuel forståelse af tiden, og gør det lettere for dit barn at overholde en aftale om skærmtid.
Piktogrammer kan også være et effektivt redskab til at visualisere, hvornår dit barn kan bruge skærmen. For eksempel kan I aftale, at dit barn må have skærmtid hver dag efter aftensmad. Med piktogrammer kan I visualisere aftalen, hvilket gør det lettere og mere overskueligt for barnet at forstå og acceptere.
Idéer til aktiviteter
Når skærme til tider kan fylde meget i hverdagen, så kan det nogle gange være den eneste aktivitet, dit barn ønsker at lave. For at gøre det lettere at finde på andre aktiviteter, har vi udviklet nogle produkter, der giver inspiration til sjove aktiviteter uden for skærmen. Med piktogramsættene inde og ude aktiviteter får I en hel idébank med forslag til aktiviteter, som dit barn kan vælge imellem. På den måde bliver det nemmere for dit barn at finde andre spændende ting at lave. Piktogramsættene er også en god mulighed til, at du som forældre kan opmuntre dit barn til andre aktiviteter, og I sammen kan få en hyggelig stund væk fra skærmen. Vi håber derfor, at piktogramsættene kan være med til, at I får skabt nogle gode, nærværende oplevelser sammen som familie.
Vil du have mere information om Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så kan du læse mere her.
Skrevet af Freja Levin Thronsen