Far der motiverer sit barn til at læse

Hjælp dit barn til at finde motivationen

Hjælp dit barn til at finde motivationen

Motivation er nøglen til at åbne døren til vores børns potentiale. Det er drivkraften bag deres læring, deres drømme og deres succes. Men den drivkraft kommer sjældent af sig selv, især når det gælder pligter og opgaver, de ikke selv har fundet på. Derfor er det vigtigt, at man som forældre kan motivere sit barn og holde dem til ilden selvom de synes det bliver svært. 

Samtidig er det også vigtigt at erkende, at motivation ikke er en én-størrelse-pas-alle løsning. Hvad der motiverer ét barn, fungerer måske ikke for et andet. Derfor er det afgørende for os som forældre at gøre os nogle overvejelser om, hvordan vi ønsker at motivere vores børn, og hvad der virkelig betyder noget for dem. Måske er det ros og anerkendelse for deres anstrengelser, eller måske er det tid og opmærksomhed, der virkelig motiverer dem.

At tage sig tid til at reflektere over vores egen tilgang til at motivere vores børn kan være en værdifuld øvelse. Det kan hjælpe os med at identificere, hvad der virkelig betyder noget for vores børn, og hvordan vi bedst kan støtte dem på deres vej mod succes. Når vi er bevidste om vores motivationsmetoder, kan vi skabe et miljø, hvor vores børn føler sig støttet, opmuntret og motiveret til at stræbe efter deres drømme og mål.

Husk på at den måde, du taler til dit barn på, når det ikke er motiveret, er den måde, dit barn vil tale til sig selv på, når det på egen hånd skal motivere sig selv. Dit barn kopierer dine løsninger og mønstre.

Mærk efter hvordan dit eget humør er. Vrede og irritation kan sagtens tvinge et resultat igennem, men det kan have negative konsekvenser for barnets indre og barnets tanker om opgaven.

Beslut dig for at sætte positive spor i dit barns hjerne. Hav en støttende og rolig tilgang, hvis barnet er udfordret over sin opgave. Hvis barnet ikke ønsker at fuldføre sine pligter, så fortæl om de fordele der er ved at gøre det.

Her er en liste med ting du kan sige til barnet når der er modstand

 • Modgang hjælper dig til at blive stærkere
 • Du er på rette vej
 • Du kan gøre svære ting
 • Det tager tid og kræver indsats at gøre nye eller svære ting
 • Du kan løse problemerne
 • Du er i stand til at gøre nye ting
 • Sig ja til nye udfordringer
 • Du er stærk nok til at forsøge igen
 • Når du har gjort det, føles det godt
 • Når du gør svære ting, bliver du stærkere
 • Det bliver nemmere med tiden
 • Når du har klaret det, kan du... 

Det kan kræve stor tålmodighed, vedholdenhed og engagement, at motivere børn. Forvent ikke at motivationen for at løse udfordringerne er lige højt hele tiden. Men det betyder ikke at du er på rette vej, ting tager tid. Især når det gælder om at lære nye tankemønstre. Pludselig vil der ske små ændringer, hvor barnet måske bliver mere vedholdende eller selv opsøger udfordringer de ikke har villet give sig i kast med før. Vi håber inderligt denne guide kan være med til du føler dig mere klædt på, til at hjælpe dit barn med at finde motivationen.