Stresspædagogen fortæller om at mindske stress

Stress smitter

Stress smitter

Du har måske tidligere hørt at stress smitter. Måske har du i samme omgang tænkt, at det jo ikke kan passe? Men der er faktisk noget om snakken. 


Kender du det, at dit humør kan skifte lynhurtigt, alt efter hvordan dem du omgiver dig med, har det? Eller hvordan andre kan blive påvirket af dit humør? Humøret smitter både positivt og negativt, og det gælder også vores stress tilstand. Så hvis du ikke allerede var opmærksom på dette, så er der god grund til at læse videre. 


Børn er nemlig meget følsomme over for deres forældres (og nære omsorgspersoners) mentale og følelsesmæssige tilstand, og hvis du som forælder er stresset og udviser stresssymptomer, så kan det derfor “smitte” dit barn.  


Det kan være, at du er mere irritabel end normalt, har en kortere lunte eller har mindre energi og overskud. Tegnene er mange, og vi oplever det alle fra tid til anden. Det er ikke forkert eller unormalt at have det sådan, og lad være med at have dårlig samvittighed. Det er der ingen grund til at have og ingen kan bruge dårlig samvittighed til noget. Det vigtigste er at du skal gøre noget for at få det bedre – både for din egen skyld, og for ikke at ”give det videre” til dine omgivelser. (Du kan finde et link til en anonym og gratis stresstest nederst på siden, som kan give dig et fingerpeg om dit stressniveau her og nu)


Så tilbage til det det handler om: 

Undgå at stressen smitter - Mine 3 råd til mere fokus på dig som forælder: 

  • Prioriter egenomsorg: Det er vigtigt at prioritere din egen velvære og sundhed. Tag dig tid til at gøre ting, der bringer dig glæde og afslapning - også selvom det kun er i korte intervaller. Det kan indebære afspænding, træning, gåtur i skoven, hobbyer osv.
  • Sæt grænser: Lær at sige nej og sætte sunde grænser, både i forhold til dine egne forpligtelser og andres forventninger. Det er vigtigt at erkende, at du ikke altid kan gøre alt, og at det er okay at bede om hjælp eller sige fra, når du har brug for det. Dette kan bidrage til at reducere stressniveauet og skabe mere balance i dit og din families liv.
  • Sæt fokus på din energikonto: Overvej hvad der henholdsvis giver dig energi og dræner dig for energi. Lav gerne en liste, og sørg så for at gøre endnu mere af det der giver plus på kontoen, og mindre af det der dræner kontoen.

Hent evt. en workbook til dette her

Bonusråd: Hvis du føler dig overvældet, stresset og bekymret, synes det hele er uoverskueligt, og du har svært ved at håndtere det alene, så tøv ikke med at bede om hjælp. Som stresscoach kan jeg hjælpe dig med værktøjer og støtte til at tackle dine stressfaktorer mere effektivt.


Når du som forælder er mindre stresset, får du selv mere energi og overskud, samtidig med at det skaber en mere positiv og harmonisk atmosfære derhjemme. Den positive energi SMITTER. Ved at lære at håndtere dit eget stressniveau undgår du at overføre stress til dit barn, og giver samtidig dit barn nogle gode vaner og redskaber med i rygsækken. 


Kender du det, at humøret smitter derhjemme? 


Du finder den omtalte stresstest lige her på min hjemmeside - Den er gratis, helt anonym og giver dig et rigtig godt fingerpeg om hvordan dit stressniveau er lige for tiden. Jeg kan kun anbefale dig at sætte to minutter af og tage den.