Ro på nervesystemet - Hvorfor egentlig?

Ro på nervesystemet - Hvorfor egentlig?

Ro på nervesystemet - Hvorfor egentlig?

Ro på nervesystemet - Hvorfor egentlig? 

At være barn er en tid fyldt med oplevelser, læring og udvikling, men det kan også være en tid med stress, bekymringer, forandringer, mange tanker og uro. Et af de vigtigste aspekter af børns sundhed og trivsel er deres nervesystem, og det er afgørende at sikre, at det fungerer optimalt. I dette blogindlæg vil vi udforske, hvorfor det er godt for børn at få ro på deres nervesystem, og hvad det vil sige at have henholdsvis ro og uro i nervesystemet. Til slut får du 3 enkle måder til at få mere ro på nervesystemet. 


Hvad vil det sige at opleve uro i nervesystemet?

Lad os starte med uroen. At have uro i nervesystemet betyder, at nervesystemet er overaktivt eller ude af balance. Dette kan vise sig på forskellige måder, og medføre en række udfordringer i hverdagen som eksempelvis:


 • Svært ved at koncentrere sig: Uro i nervesystemet kan gøre at barnet har svært ved at fokusere og fastholde opmærksomheden på opgaver eller aktiviteter, eller ved at have svært ved at sidde stille. 
 • Angst og bekymring: Hvis et barn har uro i nervesystemet, kan der opleves øget stress, angst eller bekymring, hvilket f.eks. kan påvirke evnen til at håndtere stressende situationer.
 • Irritabilitet: Uro i nervesystemet kan føre til øget irritabilitet og kort lunte, hvilket kan påvirke ens evne til at håndtere konflikter og interagere positivt med andre.
 • Søvnproblemer: Uroen kan gøre, at barnet har svært ved at falde til ro og sove om aftenen. Barnet kan også generelt være urolig, rastløs eller bekymret, hvilket gør det svært for ham/hende at slappe af og falde i søvn. 
 • Overreaktion på stimuli: Hvis et barn har uro i nervesystemet, kan det reagere overdrevet på forskellige stimuli – man bliver simpelthen (endnu) mere sensitiv, end man er i forvejen. For eksempel kan barnet blive meget følsomt over for lyde, lys eller berøring.
 • Nedsat trivsel: Samlet set kan uro i nervesystemet påvirke ens generelle trivsel og livskvalitet, hvilket kan gøre det svært at overskue og nyde hverdagen.

Måske kan du genkende noget af ovenstående i større eller mindre grad? Enten hos dit barn eller dig selv (For ja, det samme er nemlig gældende for voksne).


Der er ikke noget galt i, at der indimellem er uro. Det er helt naturligt, og det oplever alle i perioder. Det vigtige er, at det ikke ender med at blive reglen frem for undtagelsen – Vi kan nemlig ikke holde til det i længden. Ved at forstå ovenstående konkrete eksempler på uro i nervesystemet, kan du som forælder bedre identificere, hvordan dit barn har det og hvordan det påvirker barnets hverdag. Samtidig kan du nemmere overskue hvordan du kan støtte dem i at opnå en tilstand af balance og trivsel. - Men først lidt om hvorfor det er så vigtigt med denne ro.


Hvorfor er det godt for børn at få ro på deres nervesystem?

At have ro på nervesystemet gør, at barnet (ligesom for os voksne) fungerer optimalt, og indebærer en tilstand af balance og afslapning. Når nervesystemet er i ro, føler man sig mere afslappet, fokuseret og i stand til at håndtere stress på en mere hensigtsmæssig måde. Man kan simpelthen overskue mere. Et roligt nervesystem er altså afgørende for børns mentale, følelsesmæssige og fysiske sundhed, og det er det af flere grunde. Blandt andet på grund af:


  • Barnets emotionelle regulering: Når børn har ro på deres nervesystem, er de bedre i stand til at regulere deres følelser og reagere hensigtsmæssigt på forskellige situationer og stimuli. Dette kan hjælpe dem med at undgå overdreven stress, overstimulering, angst eller vrede.
  • Fokus og koncentration: Et roligt nervesystem giver børn mulighed for at fokusere og koncentrere sig bedre, hvilket er afgørende for læring og udvikling.
  • Stresshåndtering: Når nervesystemet er roligt, er der færre stresshormoner i kroppen, og man er bedre rustet til at håndtere stressende situationer, overstimulering og modstå negative bivirkninger af stress. 
  • Den gode søvn: Et roligt nervesystem kan bidrage til bedre søvnkvalitet, hvilket er afgørende for børns vækst, udvikling og generelle trivsel.
 • Fysisk set kan ro på nervesystemet også bidrage til blandt andet lavere blodtryk og puls, forbedret fordøjelse og styrket immunforsvar. 

 • Et barn med ro på nervesystemet er generelt mere tilbøjelig til at være rolig og afslappet, og trives i de rammer, det befinder sig i. Ved at hjælpe børn med at opnå en tilstand af balance i deres nervesystem kan vi støtte dem i at håndtere stress, regulere deres følelser og trives i hverdagen.


  3 (enkle) måder til mere ro og balance i nervesystemet for både børn og voksne

  • Vejrtrækning! Du har sikkert hørt det tusind gange, men det er altså bare SÅ vigtigt, og et meget effektivt redskab til at få ro på nervesystemet.
  • Dagslys og frisk luft. 
  • Bevægelse. Det kan være alt fra en gå- eller løbetur til leg på legepladsen.

  Og så et ekstra godt råd – Husk dig selv som forælder. Du tænker sikkert ”det går nok”, og at du ikke har tiden til det. Og jeg forstår godt, at det kan føles sådan. Men det er svært at være noget for andre, hvis man ikke selv har energien og overskuddet. 

  billede af stresspædagog maria bartholome

   

  Hvis du mangler et kærligt skub til at komme i gang, så kan du modtage min guide ”Træt af at være træt? Tag de første skridt til at få overskuddet tilbage” for 0 kr. Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev, hvor jeg deler ud af inspiration, tilbud og gode råd til både voksne & børn.